Технология

Latest
Most Viewed
Most Commented
112

Това също е полезно да се знае. Вече има Писмена декларация относно необходимостта от достъпен 112 за връзка със службите за спешна помощ. Тя е официално подписана от председателя на Европейския парламент на 17 ноември, 2011 година. Рекорден брой от 480 подписа са били събрани от членовете на Европейския парламент.

Автобус на кравешка тор постави рекорд за скорост

Автобус, който се задвижва с гориво, получено от кравешка тор, постави рекорд за подобен тип возила, като разви скорост от 123,5 км/ч,. Рекордът беше поставен на изпитателната писта в Милбрук в графство Бедфордшър. Автобусът „Бъс хаунд“ се задвижва с биометан, получен от кравешка тор. В чест на източника на горивото превозното средство бе боядисано като… Read more »

Турски учени създават „Говорещи Ръце“ за глухите

Турски учен разработи чифт ръкавици за превод от Турски жестов език на говорим език. До сега прототипът може да конвертира 15 знаци в звуци. Има надежда, че ръкавиците ще имат капацитет да превеждат всичките близо 2000 думи в речника на турския жестов език, както и на техните местни вариации. В крайна сметка, английския и други… Read more »

Норвегия забранява колите на дизел и бензин

Норвегия се превръща в първата държава в света, която ще забрани автомобилите с бензинови и дизелови двигатели – от 2025 г. в скандинавското кралство ще се продават само електрически коли. Същевременно властите предвиждат масово разширяване на алеите за велосипедисти и платната за публичния транспорт. Предстои „преходния план“, който обхваща периода 2018-2029 г., да получи официалното… Read more »

Скайп пуска превод в реално време

Американският технологичен гигант „Майкрософт“ (Microsoft) пусна „Скайп транслейтър“ – тестова програма за аудио превод в реално време на разговорите по „Скайп“ (Skype). Засега програмата е за превод между английски и испански, но скоро ще бъдат включени и други езици. Скайп предлага превод в реално време. Софтуерът на програмата вече директно ще превежда между потребителите, докато… Read more »