2014 г. е най-кървавата година от края на Студената война

Details

2014 година е най-кървавата от края на „Студената война“, а бежанският поток достига почти 60 млн. души. Половината от тях са деца.

Рекордният брой военни конфликти доведе до поток от бежанци, който не е има равен на себе си от времето от Втората световна война. Това сочат данните от отчет на ООН.

Изданието Svenska Dagbladet привежда следните цифри: пред 2014 година е имало 40 въоръжени конфликти в 27 различни места на планетата. Такъв висок ръст не е имало от 1999 година. Броят на жертвите на въоръжените сблъсъци през 2014 година е надвишил 100 хил. души.

Най-много жертви има в следствие от войната в Сирия, но степента на използване на оръжие е нараснала в такива страни, като Афганистан, Ирак, Нигерия и Украйна.

От 40 въоръжени конфликта през миналата година, 39 са станали вътре в държавата, но в 13 о тях една от воюващите страни е получавала подкрепа от „трета“ страна.

В ролята на такива „трети“ страни най-често влизат САЩ, които са замесени в четири въоръжение конфликта. Русия, Йордания, Великобритания, Белгия и Франция са замесени в три конфликта, всяка.

Най-много е пострадала Сирия – броят на жертвите е надминал 50 хил. души, а това е повече от всички останали 39 конфликта взети заедно.

В Ирак и Афганистан в хода на военните действия са загинали 12 хил. души.

Въоръженият конфликт в Украйна е взел 3500 жертви, в Южен Судан – 1600 жертви.