Шест страни от Шенген връщат граничния контрол

Details

Часове след като Швеция въведе проверка на самоличността на пътуващите от Дания за Швеция с цел намаляване на миграционния поток, и Дания затегна граничния контрол на границата си с Германия.

В първите няколко часа от влизането в сила на мярката (в полунощ срещу 4 януари) на гара Каструп са заловени 7 пътници без лични документи, сред които четирима афганистанци.

Така двете страни станаха поредните от Шенгенската зона за свободно пътуване, които връщат контрола по границите.

Това се случва за първи път от 50-те години на ХХ век.

Датската полиция ще извършва проверки на границата си с Германия през следващите 10 дни.

Заради мерките, предприети от Швеция Дания е „изправена пред сериозен риск за обществения ред и вътрешната сигурност, защото много голям брой нелегални имигранти могат да бъдат блокирани в района на Копенхаген“.

Решението на Швеция означава, че на всички туристи, които искат да преминат моста Йоресунд от Дания ще им бъде отказано влизане при липса на необходимите документи.

Около 20 000 души ежедневно преминават по моста Йоресунд, който свързва шведските градове на Малмьо и Лунд с датската столица Копенхаген.

Швеция се опитва да намали броя на имигрантите, влизащи в страната. Около 160 000 души са поискали убежище в Швеция през миналата година, което представлява най-големият брой поискани убежища в Европа, ако се изключи Германия.

Повечето молби идват от граждани на Сирия, Ирак и Афганистан.

Норвегия, Швеция, Австрия, Германия, Франция, а от днес и Дания възстановиха граничните проверки в Шенген.

Германия въведе собствен граничен контрол на австрийската граница още през септември, а миналата седмица Норвегия, която не е член на ЕС, но принадлежи към Шенгенското пространство, заяви, че бежанците, идващи от други шенгенски държави без визи, ще бъдат върнати.