Хиляди хора протестираха във Варшава срещу проектозакон за пълната забрана на аборта

Details

Хиляди излязоха на протест пред сградата на парламента във Варшава след като лидерът на управляващата партия в Полша подкрепи искане на католически свещеници да се забранят абортите.

В момента Полша има едни от най-строгите закони за аборт в Европа. Според официална статистика, в страната се извършват само няколкостотин аборта на година, но нелегалните аборти са масова практика.

Дебатът по темата върви в страната от няколко месеца. Управляващата партия, която дойде на власт през октомври миналата година, планира да затегне законите, което накара хиляди либерали и активисти за правата на жените да излязат по улиците на Варшава.

Скандирайки „моето тяло си е моя работа“ протестиращите размятваха символи на нелегалните аборти. „Дори в Иран имат по либерални закони за аборт. Затова протестираме“, заяви една от протестиращите.

В Полша абортът е разрешен само когато бременността е в ранен стадий, когато застрашава живота на майката, когато е вяроятно бебето да се роди увредено или когато бременността е в следствие от изнасилване или кръвосмешение.