Хиляди на протест в Букурещ след пожара в нощен клуб

Details

32 са вече жертвите на жестокия пожар в нощен клуб в Букурещ. 28-годишна жена с 50% изгаряния е починала Преди няколко дни. Други 130 души все още в болница.

Пламъците в нощния клуб бяха предизвикани от фойерверки, подпалили колона близо до сцената. Хората побегнали панически навън, но в суматохата и създалата се паника, много от тях били стъпкани до входа на заведението.

Резултатът – 140 души в болница, като 90 от тях са в тежко състояние заради огъня, който е нанесъл външни травми по телата им, както и заради вътрешните изгаряния на дихателната система.

Близките на жертвите настояваха за затвор за собствениците на клуба. Ако тяхната вина бъде доказана, ги грози доживотен затвор.

Само преди ден тримата собственици на клуба се изправиха пред главния прокурор. Те ще отговарят за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице и нанасяне на тежки телесни повреди.

Хиляди хора са протестирали в Румъния вчера с искания за оставки на министри заради пожара в нощния клуб в Букурещ миналата седмица.

Разгневени от начина, по който властите дават разрешения и инспектират заведенията. Те са носили банери с надписи „Корупцията убива“ и са скандирали „Убийци!“

В Букурещ, повече от 20 хиляди души са участвали в шествие до сградите на румънското правителство и министерството на вътрешните работи.

Протести са обхванали и други големи градове като Брашов и Плоещ.