Френската полиция призова родителите да не качват снимки на децата си във фейсбук

Details

Френската полиция призовава родителите да не публикуват фотографии на децата си във фейсбук, тъй като снимките могат да застрашат сигурността и да нарушат поверителността.

Властите посочват, че разпространяването на изображения би могло да привлече сексуални престъпници.

Френски експерти пък предупреждават, че тези публикации крият опасност от социални и психични проблеми за децата по-късно в живота. Родителите могат дори да бъдат съдени от децата си за нарушаване на поверителността, посочва юрист.

“Защитете децата си!”, написа Френската национална жандармерия във фейсбук миналия месец, когато популярна кампания насърчаваше потребителите да публикуват снимки с децата си. “Може да сте горди майки и бащи на страхотните си деца, но бъдете внимателни,” се казва още в публикацията.

“Напомняме ви, че публикуването на фотографии на децата ви във фейсбук не е безопасно!” Местно полицейско управление отива дори по-далече, умолявайки родителите “СПРЕТЕ”.

Според френското законодателство всеки, който публикува и разпространява снимки на друг човек без съгласието му може да бъде наказан с до една година лишаване от свобода и глоба от 45000 евро. Това се отнася и до родители, които публикуват фотографии на децата си.

Френските служби за защита на личните данни призовават родителите да прилагат по-строг контрол, за да ограничат достъпа до фотографиите си, а фейсбук работи върху настройките си за поверителността.

Фейсбук че сайтът обмисля нова функция, която автоматично ще предупреждава родителите, преди да споделят снимка на децата си с големи групи от потребители.