Фондация „Заслушай се“ промяната е да “Чуем” вашия глас

Details

Те са Сашо и Ашо и не чуват. Александър Иванов е графичен дизайнер и работи в хубав офис с прекрасни колеги.

Всички го уважават заради професионализма му, обичат го заради неговата лъчезарна усмивка. Сашо ползва жестов език, за да комуникира, глух е по рождение.

Единственият начин да общува с колегите си е чрез имейл и скайп.

Намерили са някакво решение, но вярват, че той заслужава много повече от това и може активно да участва в оперативките, семинарите, събитията и конференциите, които посещават заедно.

Човекът, създал фондацията, е Ашод Дерандонян.

Завършил висшето си образование в Американския университет в България, живял около 5 години в САЩ и Канада, със солиден опит в неправителствения сектор и финансите, Ашо се отдава изцяло на личната си кауза – на глухите хора.

Той самият губи изцяло слуха си, още преди да е навършил 2 години.

След упорита работа на родителите му и успешна слухово-речева рехабилитация, Ашо проговаря, когато е на 7 години.

Носи слухов апарат и разчита изцяло на четене по устни, за да комуникира с хората около себе си.

Ашо е социален предприемач по душа, а Сашо е със силни лидерски качества в глухата общност.

Убедени са, че децата и младежите с глухи хора нямат нужда от помощ, а заслужават равен достъп до информация, образование и кариера.

ИДЕЯ

Децата и младежите с глухи хора разчитат на зоркия си поглед, за да разберат какво им казват околните и са отлични четци по устни.

Да, четат по устни, а не наострят уши и, разбира се, пропускат много информация в ситуации, в които не виждат устните на заобикалящите ги хора, защото слуховите апарати не могат да заместят изцяло нормалното човешко ухо.

ПРОМЯНАТА е да се внедри платформа за интеграция на деца и младежи с глухи хора, която осигурява жестов превод в реално време чрез видео връзка и трансформиране на говор-към-текст.

По този начин децата и младежите ще могат да участват активно и пълноценно не само в учебния процес, но ще могат да комуникират с чуващите си връстници, родители, учители и заобикалящия ги свят.

Можете да гласувате за един от финалистите в тазгодишното издание на конкурса между 3 и 24 ноември 2015 г.

Победителят ще получи не само публичност и обществено внимание. Той или тя ще спечели място в т.н. Инкубатор на фондация Reach for Change.

Той включва финансова подкрепа (30 000 лв. за победителя и по 7500 лв. за останалите финалисти), професионални съвети и насоки, достъп до международна мрежа, както и нужното медийно отразяване, за да може да развие плановете си и да постигне възможно най-голямо положително въздействие върху живота на децата.

Как да ГЛАСУВАЙ
http://novatv.bg/