Фейсбук видеото на живо/Facebook Live

Details

Фейсбук разшири своята функция за излъчване на видео на живо – Facebook Live, като я направи видима в самото приложение и пусна други инструменти, които да улеснят потребителите в търсенето и коментирането в реално време.

Ходът е най-голямото предизвикателство, което Фейсбук до момента е отправяла към онлайн конкурентите си, в това число към услугата за видео стрийминг Periscope на Twitter, видео услугата на Snapchat и YouTube на Alphabet.

Новата функция може да е потенциална заплаха и за традиционната телевизия.

Видеото на живо се превръща в силно конкурентен елемент от платформите на социалните мрежи, а компаниите се състезават предимно в стрийминга на големи спортни събития, ексклузивни видео предавания на ключови събития като наградите “Оскар” и “Грами”.

Facebook Live, която предлага стрийминг на видео в реално време, беше пусната през миналата година, но на определени пазари.

В сряда компанията добави функции към нея, включително карта на видео стриймовете по целия свят, разшири търсенето и филтрите, които наподобяват тези на други платформи.

Функцията е налична вече и в България, но ще бъде въведена петапно.

Видеата могат да бъдат превърнати в черно-бели кадри, като тези в Instagram например, а скоро потребителите ще имат възможност да добавят и стикери.

Фейсбук се надявa услугата да бъде използвана за всичко – от заснемането на важни семейни моменти, като първите стъпки на децата, до предаването на извънредни новини.