Трети декември – Международен ден на хората с увреждания

Details

За 3 декември в цял свят се организират кампании с цел постигане на ефективна промяна в условията на живот на хората с увреждания.

Как да общуваме ефективно?

Когато се пише или говори за хора с увреждания, особено важна е думата човек или хора да стои на първо място. Груповите характеристики като “слепи”, “глухи”, “увредени” или “инвалиди” не са подходящи, защото те не наблягат на индивидуалността, равнопоставеността или личното достойнство, което всеки от нас притежава.
Когато разговаряте с човек с увреждане, говорете директно на него, а не чрез придружителя му или преводача (за хората с увреден слух).
Не се втурвайте да помагате! Първо попитайте човека дали желае вашата помощ и помогнете само ако ви отговори утвърдително.
След това попитайте какво и как да го направите.
Дайте допълнително време на човека с увреждане да направи или каже нещо.
Запомнете! Човекът с увреждане е като всички останали. Не се притеснявайте заради неговото увреждане!
Ако не знаете какво да направите или да кажете, позволете на самия човек с увреждане да ви помогне с обяснения.
Оценявайте всичко, което човекът може да направи. Запомнете, че затрудненията на хората с физически увреждания идват по-скоро от физическите и психическите бариери между тях и останалия свят, отколкото от самото увреждане.
Избягвайте да питате човека за неговото увреждане! Ако това се налага, бъдете изключително внимателни и покажете уважението си.
Не настоявайте, ако ви откажат такъв разговор!
Запомнете! Човекът с увреждане е човек с чувства. Дръжте се с него така, както бихте искали да се държат с вас.

Людмила БОРИСОВА