Соларен самолет излетя на околосветско пътешествие от Абу Даби

Details

Швейцарски самолет, захранван със слънчева енергия, излетя от Абу Даби, поставяйки началото на първия опит за полет около света без използване на гориво.

Очаква се полетът да приключи в средата на 2015 г., изминавайки 35000-километров маршрут през различни градове като Мускат в Оман, Ахмедабад и Варанаси в Индия, Мандалей в Мианмар, Чонкгинг и Нанкинг в Китай, както и Хаваи, Финикс и Ню Йорк в САЩ, преди да прекоси Атлантическия океан обратно към Абу Даби.

Най-голямото предизвикателство в това пътешествие се очертава непрекъснатият полет от пет денонощия, в голяма част от тях през Тихия океан от Китай до Хаваи. Самолетът, захранван от 17248 соларни клетки, ще се издига до височини от близо 10000 метра през деня, зареждайки напълно батериите си, за да може полетът да продължи и през нощта.

Самолетът е управляван от основателя на проекта „Слънчев импулс“ (Solar Impulse) Андре Боршберг, който ще се редува зад руля с другия основател Бертран Пикар по време на пътуването.

Самолетът „Слънчев импулс 2“ е усъвършенствана версия на прототипа, който летя за първи път преди пет години. Размахът на крилете му е 72 метра – повече от този на „Боинг 747“ (Boeing 747), но теглото му е почти колкото на кола – около 2300 килограма.

Според другия летец Андре Боршберг „технологиите се променят с много по-бързи темпове, отколкото сме могли да си представим някога.