„Сибирският експрес“ удря САЩ

Details

115 милиона души в райони на 27 щата трябва да се съобразяват с ниските температури, които ще се запазят до края на седмицата. От канадската граница до Мексиканския залив температурата е до 10 градуса по-ниска от нормалната за сезона.

В Ню Йорк сити температурата падна до 60-годишен минимум от минус 17. В резултат овощните градини замръзнаха във Флорида. В град Ембарас в щата Минесота температура падна до минус 41 градуса в четвъртък.

В град Ню Йорк температурите бяха толкова низки, че популярните сред туристите места като „Сентръл Парк“ и „Пето авеню“ останаха пусти, като местните жители и гостите на града предпочетоха да си останат на топло.

Най-малко 23 души са загинали през последната седмица заради ниските студове в САЩ. Най-голям брой жертви е регистриран в щата Тенеси – 18 души. Трима от загиналите са изгубили живота си в резултат на пожар в окръг Нокс.

Въздушната маса, известна като „Сибирския експрес“, която идва чак от територията на Русия, пресичайки Северния полюс, Канада и САЩ.