Седем са терористите, окървавили Париж

Details

Атаката започнала около 21,20 ч местно време с три експлозии в рамките на половин час – втората била в 21,30 ч, а третата – в 21,53 ч.

Нападенията са били извършени от три координирани групи терористи в различни квартали на френската столица.

Всичките нападатели са били въоръжени с автомати „Калашников“ и взривни устройства, а всичките атентатори самоубийци са носели еднакви пояси с експлозиви.

При нападението във френската концертна зала „Батаклан“ терористите са крещели за Сирия и Ирак.

Те успяха да презаредят няколко пъти и стреляха на сляпо в публиката, а хората падаха като домино.

Нападения на 6 различни места във френската столица, извършени от 7 терористи, бяха убити 132 души и пострадаха 359 в рамките на няколко минути.

Сред убитите и пострадалите при кървавите атаки в Париж има граждани на 15 различни държави, включително Франция.

Приятелката на българския художник Стефан Николаев бе покосена от два куршума от „Калашник“ в Париж. Тя е била в първото кафене, атакувано от терористите във френската столица.

Жената е французойка и също е художничка. Французойката пристигнала в кафенето и тогава терористи открили стрелба.

Пристигналият, тичайки, след 15 минути Стефан открил приятелката си тежко ранена. Единият е попаднал в гърба й, а другият в таза.

След няколкочасова операция, лекарите съобщават на Стефан, че приятелката му, ще оживее.

Даниел Чаморо е българинът пострадал в атентатите в Париж. В момента се намира в една от Парижките болници.

32-годишният Даниел прекарва почти целият си живот във Франция, макар че е роден в София, затова и не говори български. Майка му е българка, а баща му колумбиец, бягат от комунистическия режим у нас, а последният престой на Даниел у нас е през 1985 г.

Един български гражданин е загинал в Париж. Става въпрос за Себастиян Проази. Той е на 37 години и е загинал при атентат в едно от кафенетата.

Вчера разкри, че един от използваните автомобили по време на атаките е бил регистриран в Белгия и нает от французи, който живее в Париж.

Един от терористите от Париж е бил идентифициран като 29-годишен французин, жител на френско предградие – разпознат като Исмаил Омар Мостефай от алжирски произход.

Той е един от четиримата, нахлули в залата.

Той е управлявал черен или сив автомобил Фолксваген Поло до концертната зала. Автомобилът е регистриран в Белгия.

Свидетели в Париж обявиха, че някои от нападателите са пристигнали с автомобил с белгийски регистрационни номера.

Във връзка с колата с белгийска регистрация и с нападенията полицията в Белгия извърши няколко ареста.

Че шест души са задържани от полицията във връзка с разследването на атаките. Всички задържани са роднини на Мостефай.

Разследвания се водят във Франция, Белгия, Гърция и Германия.

Част от терористите може би са влезли в Европа като бежанци.

Притежателят на сирийския паспорт, който бе намерен до трупа на единия от атентаторите самоубийци, самовзривили се близо до „Стад дьо Франс“, е преминал през Гърция през октомври като бежанец.

Един от терористите е имал билет за футболната среща между Франция и Германия на „Стад дьо Франс“. Той се е опитал да влезе на стадиона преди да се взриви – 15-та минута от началото на мача.

Атентаторът е бил претърсен и е установено, че носи експлозиви. Докато се е опитвал да се отърве от охраната, той е детонирал експлозивите. Три минути по-късно втори атентатор се е взривил до стадиона.

Третият атентатор самоубиец се е взривил до Макдоналдс. Един цивилен е загинал.

При терористичните актове в Париж на 13 ноември загинаха най-малко 132 души, 359 души бяха ранени, като 99 души са в критично състояние.

Седем терористи са мъртви.

Минути как са извършени атаките:

21:20 часа един човек е убит при първата експлозия в Сент Дени до „Стад дьо Франс“ по време на футболен мач между Франция и Германия. На мястото е открито тялото на терорист, пълно с шрапнели. Той е носел колан с експлозиви;

21:25 часа 15 души са убити и 10 са ранени в бар Le Carillon и ресторант Le Petit Cambodge в Rue Alibert – Десети район. Терористи, въоръжени с автомат „Калашник“, са били забелязани да излизат от черен автомобил Сеат преди да открият стрелба.

21:30 часа втора експлозия е имало до националния стадион „Стад дьо Франс“. Открито е тялото на друг атентатор самоубиец с подобен колан с експлозиви.

21:32 часа пет души са убити, а 8 са ранени при стрелба до бар La Bonne Biere в 11-и район. Стрелците са пристигнали със същия автомобил и със същите оръжия, използвани 7 минути по-рано.

21:36 19 души са убити и 9 са ранени в ресторанта La Belle Equipe в Rue de Charonne в Единадесети район. Пак същият автомобил и същите оръжия са използвани.

21:40 Един човек е сериозно ранен след детониране на експлозиви в ресторант Волтер в Булевард Волтер, 11-и район.

21:40 89 души са застреляни и „много“ са пострадали, когато четирима въоръжени мъже вземат заложници и откриват огън по тълпата, присъствала на рок концерт в „Батаклан“. Нападателите са чути да споменават Сирия и Ирак по време на клането. Те са пристигнали на мястото с черен автомобил Поло.

21:53 трета експлозия има на Rue de la Coquerie, близо до стадиона. Открито е тялото на трети атентатор самоубиец, носещ колан с експлозиви.

00:20 часа четирима терористи в „Батаклан“ са убити. Един е застрелян от френската полиция, а другите трима са се взривили.

Светлините на Айфеловата кула в Париж бяха изключени в знак на траур след серията терортистични атаки във френската столица.

Френската полиция все още съветва жителите доколкото е възможно да си останат по домовете.