Светът посреща Нова година с необичайни метеорологични феномени

Details

Температури над нулата на Северния полюс, убийствени торнада в Тексас, силни горещини в Австралия, наводнения във Великобритания и в щата Мисури – светът навлиза в Новата 2016 г. с неочаквани екстремни феномени.

На Северния полюс времето е необичайно меко.

Температурите са между 0 и 2 градуса по Целзий и това е с 20 градуса повече в сравнение с нормалното за сезона.

Причината е мощна депресия, засягаща северните части на Атлантическия океан.

Депресията, която засяга северните части на Атлантическия океан, също така доведе до изключително мека Коледа в Източна Канада, където бяха отчетени 15,9 градуса по Целзий в Монреал на 24 декември при минус 10 градуса обичайно по това време на годината.

В САЩ торнада и наводненията отнеха живота на най-малко 49 души. В централната част на страната водите на най-голямата река Мисисипи вече прехвърлиха с 4 метра критичното и наводненията отнеха живота на 13 души.

Район на границата на Бразилия, Парагвай, Уругвай и Аржентина беше засегнат от най-големите наводнения от няколко десетилетия насам и в тях загинаха над 10 души, а 160 000 души бяха евакуирани.

В Австралия силните горещини пък доведоха до големи горски пожари и се очаква температурите отново да скочат до 38 градуса по Целзий в южните части на страната.

Във Франция на Лазурния бряг цъфнаха мимозите, а в някои градини се появи нетипични за това време на годината ягоди и аспержи.

В Испания е по-топло от обичайното за сезона, което съчетано със слабите дъждове, допринесе за много горски пожари, бушували в последните дни на годината.

Но Северна Англия пък беше засегната от безпрецедентни наводнения, които наложиха евакуацията на стотици хора, по-специално в град Йорк.

На италианския полуостров редица градове ограничиха трафика и ще се лишат от новогодишната заря заради замърсяването на въздуха с фини частици, благоприятствано от липсата на дъжд и на ветрове от няколко седмици.

По света наистина температурите регистрирани между януари и ноември поставиха рекорд тази година и това навежда на мисълта, че 2015 г. ще бъде класифицирана като най-топлата година в модерната история.