Самолет кацна аварийно заради отделящи газове овце

Details

Самолет е бил принуден да се приземи аварийно, след като газове, отделени от превозваните с него над 2000 овце, са задействали противопожарната аларма.

Внезапното отклонение от дестинацията се е наложило, след като разтревожени членове на екипажа са установили, че от товарното отделение идва предупреждение за пушек.

Скоро обаче е станало ясно, че виновници за задействането на противопожарната аларма са превозваните селскостопански животни.

Самолетът „Боинг 747“ на Сингапурските авиолинии е превозвал 2186 овце от Сидни, Австралия, до столицата на Малайзия Куала Лумпур.

45 минути след излитането екипажът е бил принуден да кацне аварийно на индонезийския остров Бали, където самолетът е останал близо два часа и половина.

Бали инспекция е показала, че самолетът е в състояние да продължи полета. Сингапурските авиолинии отказал потвърди дали отделящите газове овце са отговорни за задействането на противопожарната аларма.

В крайна сметка животинският товар е бил доставен благополучно в малайзийската столица.

Ветеринарни експерти коментират, че в стресови ситуации стомасите на овцете са раздуват и животните отделят повишени „емисии“ на метан под формата на газове.