Размирици избухнаха в САЩ след оправдаването на полицай, застрелял чернокож младеж

Details

Протестиращи, разгневени от решението на съдебните заседатели да не се повдигнат обвинения срещу полицая Дерън Уилсън, излязоха по улиците в големите градове в САЩ.

Размирици в града имаше и непосредствено след инцидента през август, при който загина 18-годишния Майкъл Браун. Журито, съставено от деветима бели и трима чернокожи членове, заседаваше всяка седмица от 20 август насам.

Съдебните заседатели в Сейнт Луис отказаха да повдигнат обвинения срещу 28-годишния Уилсън за това, че е произвел шест изстрела при сблъсък през август, който води до смъртта на 18-годишния чернокож Майкъл Браун.

Тълпи от протестиращи изпълниха улиците в района на полицейското управление на град Фъргюсън след изявлението. Полицейски автомобил и няколко магазина бяха подпалени, други магазини бяха разграбени, чуха се изстрели от оръжия.

Протести в знак на солидарност в цялата страна се организират в интернет. Протести има от Ню Йорк до Лос Анджелис, като те остават предимно мирни. Международната хакерска групировка „Анонимните“ също участва в организацията на протестите, призовавайки гражданите да излязат „срещу расовото насилие и омразата“, а от расистката организация Ку-Клукс-Клан пък обявиха, че ще използват оръжие срещу „агресивните протестиращи“.