Почина първият европеец, заразен с вируса Ебола

Details

Испанският свещеник мисионер, който се е заразил с вируса ебола по време на работата си в Западна Африка, е починал в болница в Мадрид.

75-годишният Мигел Пахарес бе транспортиран в Испания от Либерия миналата седмица заедно с една монахиня, чийто тест за вируса бе отрицателен. През последните няколко дни той е бил лекуван с експерименталното лекарство ZMapp.

Жертвите на ебола достигнаха 1200 души от февруари насам, когато заразата тръгна от Гвинея и скоро обхвана и съседните Либерия, Сиера Леоне и Нигерия.

Описана е за първи път през 1967 г. сред работещи в научни лаборатории и научни институти в Марбург, Франкфурт, Белград и Русия, при работата им с клетъчни култури от зелени африкански маймуни, внесени в тези лаборатории за научни цели от Уганда. Развивали се малки епидемии. По-късно са наблюдавани и епидемии в Африка – Зимбабве и ЮАР. Причинителят е открит през 1968 г. от Г. Мартин и Р. Сигерт.

Ебола е един от най-опасните и смъртоносни вируси, които са известни в момента. Симптоми за наличието му са силно главоболие, кървене от ушите и очите. Освен това, косата и ноктите опадват.

От 2 до 21 дни след заразяването болният развива симптоми на треска, главоболие, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки.

От четирите вируса, три (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan и Ebola-Tai) са открити в Африка, като причинители на епидемии сред хората, докато Ebola-Reston е открит в САЩ и Италия в маймуни, внесени от Филипините. За него се предполага, че не причинява заболяването у хората.

Лечението на ебола (както и на повечето хеморагични трески) е поддържащо — болните се оставят да почиват и им се дава вода. Целта е да се поддържа жизнената дейност на тялото, докато то се бори срещу вируса. В общи линии се разчита, че евентуално имунната система на болния ще се справи с вируса.