Потресаващо! Бежанци си зашиха устата публично

Details

Напрежението на границата между Гърция и Македония, където са блокирани хиляди мигранти след решението на македонските власти да допускат само хора, които бягат от война, се увеличава.

Мароканци, иранци, бангладешци, на които е забранено да пресичат границата между Гърция и Македония.

Иранец обяви гладна стачка и заши устните си точно пред македонските гранични полицаи.

Друг иранец, заплаши да си пререже вените, ако властите не му позволят да премине отвъд границата в Македония.

Полицията се намесила, за да го обезоръжи, но в стълкновението той е порязал лицето си.

Мигранти от Бангладеш се съблякоха полуголи и изписаха с червена боя по телата си послания като „Застреляйте ни, никога няма да се върнем“, „Застреляйте ни или ни спасете“.

Няколко европейски страни, включително членките на ЕС Словения и Хърватия, но също така и Сърбия и Македония вече заявиха, че ще допуснат преминаване през границите си само за бежанци само от страните, в които има конфликти – Ирак, Сирия и Афганистан.

Мигрантите на няколко пъти се опитаха да съборят загражденията и да нахлуят на македонска земя, но бяха спрени от силите на реда.

Поради блокадата на жп-линията от страна на мигрантите вече няколко дни не се движат влаковете по международната линия от Солун за Скопие.

Част от мигрантите отказват и хуманитарната помощ, която им се предлага – храна, одеяла, вода… От време на време те скандират: „Не сме терористи“, „Искаме свобода“, “Меркел“.

Мярката е белязана от атентата в Париж от 13 ноември, в който загинаха 130 души. Причината – двама от атентаторите-самоубийци, които участваха в атаката, може би са влезли през Гърция.