Племенен съвет в Пакистан изгори момиче

Details

17-годишното момиче е било изгорено живо миналата седмица в град Донга Гали, разположен само на около 50 километра от столицата Исламабад, по заповед на съвета на старейшините.

Пакистанската полиция е арестувала 15 членове на племенния съвет на селището Макол в северозападната част на страната по обвинение в това, че са разпоредили екзекуцията на тийнейджърката.

Според полицията племенният съвет наредил убийството, тъй като момичето помогнало за бягството на влюбена двойка.

Сред задържаните са майката и братът на убитата.

Убийството на момичето е определено като „убийство на честта”, като семейството ѝ е присъствало на „процеса” и дори е подкрепило смъртната присъда.

Момичето е било изправено пред джирга (племенен съвет) на тайно място извън селото, била упоена с наркотици, за да изгуби съзнание. След това я оставили в микробус, облели я с бензин и я запалили.

От полицията поясняват, че убийството на честта е било извършено като наказание за това, че действията на момичето са нанесли непоправими щети на репутацията на селището.

Двойката, на която момичето е помогнало да избяга, все още не е намерена от старейшините.

Бащата на момичето настоява убийците да бъдат публично изгорени, а майката, която също е арестувана и е обект на разследване, не проявила никаква загриженост, когато дъщеря й изчезнала.