Отчет на Организационния комитет на 22-те Летни Дефлиймпикс – София 2013 г. (26 юли – 4 август 2013 г., гр. София).

Details

УВАЖАЕМИ ДАМИ И ГОСПОДА,

Позволете ми да представя заключителния доклад на Организационния комитет на 22-те Летни Дефлиймпикс – София 2013 г.
Преди всичко, нека се върнем към получаването на домакинството на игрите. Както е известно на всички България спаси провеждането на Дефлимпикс и този факт се отчете от съответните институци във всички 104 държави-членки на Международния комитет за спорт на глухите. Първоначално домакинството на игрите бе присъдено на гр. Атина, Гърция, но през 2011 г. Гърция се оттегли поради настъпилата финансова криза в страната. На извънредния конгрес на МКСГ Будапеща прие домакинството, но и Унгария не успя да се справи. Възникна въпроса дали някоя държава ще успее да се справи с тази непосилна задача, предвид кратките срокове. Тогава, след консултация с премиерът на страната – г-н Бойко Борисов, Спортна федерация на глухите в България приеха отговорността да спасят най-висшето състезание за глухите спортисти – ДЕФЛИМПИКС. За съжаление в страната ни настъпиха непредвидени ситуации, а именно оставка на правителството, което бе заменено от служебно правителство, а след това от избори и ново правителство. Всичко това доведе до неописуеми затруднения, които са достояние на малко хора. Независимо от настъпилите усложнения, ние трябва да сме горди, че проведохме успешно 22-те Летни Дефлимпикс! Името на България и Спортна федерация на глухите в България ще бъде запомнено в цял свят като страната спасила спорта за глухи. Това бе отчетено и от министрите на спорта на Португалия и Иран, както и представителите на парламентите на Украйна, Норвегия и Русия, които пристигнаха в София, за да подкрепят своите отбори.
На 26 септември 2012 г. бе подписан тристранния договор за домакинството на 22-те ЛЕТНИ ДИФЛИМПИКС между Министерството на физическото възпитание и спорта, представлявано от Свилен Нейков, Международния комитет за спорт на глухите, представляван от г-н Крейг Кроули, президент и Спортната федерация на глухите в България, представлявана от Николай Николов, председател. След това официално бе сформиран и организационния комитет с председател заместник министъра на физическото възпитание и спорта доц. Лазар Каменов, д-р., и почетен председател г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София.
Организационният комитет започна организацията на игрите по съответните направления.
ОРГАНИЗАЦИОННИ ВЪПРОСИ:
• Генералният секретар на Международният комитет за спорт на глухите бе приет от председателя на БОК, г-жа Стефка Костадинова, Министър на младежта и спорта, г-жа Мариана Георгиева и зам. министъра на младежта и спорта, г-н Йордан Йовчев.
• Извършена бе обстойна инспекция на всички зали и съоръжения За целта бяха направени редица посещения от техническите делегати по 18-те вида спорт, включени в програмата на Дефлимпикс.
• Проведени бяха срещи с МВР за обезпечаване сигурността на участниците.
• Потърсено бе съдействието на МВнР за издаването на входни визи на участниците в ДЕФЛИМПИКС. Организационният комитет и Спортна федерация на глухите в България са изключително благодарни за оказаната подкрепа от министерството на външните работи и дипломатическите мииси на страната ни в чужбина. Всички участници, получиха визи своевременно.
• Проведен бе конкурс за изработването на лого на 22-те ЛЕТНИ ДЕФЛИМПИКС. От предложените проекти комисията одобри проекта на Дамян Калчев – който същo е с увреден слух.
СПОРТНИ СЪОРЪЖЕНИЯ, ЗАЛИ И ТЕРЕНИ
• Обходени бяха всички спортни зали и съоръжения за окончателна преценка на състоянието и необходимите ремонти;
• На 2 март бяха окончателно определени залите за провеждане на състезанията по спортове Международният комитет за спорт на глухите направи своите предписания;
• Трагично бе състоянието на стрелбище Гео Милев и Колодрума. Необходим бе и ремонт на лекоатлетическата писта.
СФГБ поиска неколкократно средства от министерството на младежта и спорта, но средства за ремонт бяха категорично отказани. Наложи се ремонтът на стрелбището да се поеме изцяло от федерацията.
Сумата за ремонта на лекоатлетическата писта на стадион В. Левски бе приспадната от сумата за наема на съоръжението.
Вместо на колодрума, състезанията по колоездене се проведоха на шосе.
• Подписаха се договори с българските федерации за организация и провеждане на състезанията по графика на Дефлимпикс, съгласно утвърдените правила от МКСГ.
ВРЪЗКИ С ОБЩЕСТВЕНОСТТА, МЕДИЙНО ОТРАЗЯВАНЕ И РЕКЛАМА:
• С привличането на БНТ, като основен медиен партньор се осигури и необходимото медийно отразяване – близо 15 часа отразяването на игрите от откриването до закриването нс Дефлимпикс.
• За отразяване на събитието пристигнаха и медийни екипи от редица държави.
• По време на игрите във всички зали и стадиони бяха поставени рекламни пана както за игрите, така и на всички фирми, които подпомагаха провеждането на „Дефлимпикс“.
• С помощта на общината и на летище София бяха поставени рекламни пана и хоругви по улиците на столицата и на терминал 2 на летище София.
ОСИГУРЯВАНЕ НА УЧАСТИЕТО НА ДЪРЖАВИТЕ, НАСТАНЯВАНЕ И ТРАНСПОРТ:
• Настаняването на делегациите бе направено в 20 хотела. Членовете на Борда и техническите делегати бяха настанени в отделен хотел
• За инспекция на спортни съоръжения и хотели в София пристигнаха представители на Германия, Великобритания, Хърватия, САЩ, Швеция, Русия, Украйна, Ирландия, Холандия, Литва, Венецуела и Италия.
• Сключен бе договор с транспортна фирма за обслужване на спортните делегации по време на Дефлимпикс.
Организационният комитет отчита, че в началото на игрите срещна известни затруднения с извозването на участниците, но бяха взети необходимите мерки за нормализиране на движението на автобусите.

МЕДИЦИНСКО ОБСЛУЖВАНЕ, АУДИОМЕТРИЯ И ДОПИНГ КОНТРОЛ:
• В дните на състезанията, във всяка зала и спортен терен, бе осигурено медицинско обслужване от лекарски екип и линейка.
• аудиометричния контрол се извършваше по преценка на Международния комитет за спорт на глухите от определен от МКСГ екип от аудиолози. Осигурена бе възможност за аудиометричен контрол и в университетска болница Царица Йоанна.
• Взети бяха 50 допинг проби по изискване на МКСГ.

АКРЕДИТАЦИЯ
За навременното акредитиране на участниците бе сключен договор с ф-ма БГ УЕБ,
• Бяха раздадени баджове на всички участници и не беше забавено или възпрепятствано участието на нито един състезател.
• Средният престой на отбор (държава) на гише Акредитация беше 5 минути, като за най-многобройните държави не надвишаваше половин час дори и в най-натоварения ден.

ПРЕВОД НА МЕЖДУНАРОДЕН ЖЕСТОМИМИЧЕН ЕЗИК и ДОБРОВОЛЦИ
• Проведе се курс за обучение на преводачи на международен жестомимичен език, който се проведе от м. ноември 2012 г. до края на юни 2013 г. Преводачите бяха разпределени в хотелите и спортни терени и се отнесоха с отговорност към поставените им задачи. Към преводачите имаше и група от глухи доброволци – 36 студенти от Национална спортна академия, които оказваха съдействие като стюарди в зала Арена Армеец при откриването на Дефлимпикс, в спортните зали по провеждането на състезанията и като преводачи на чужди езици.

РИТУАЛИ: ЦЕРЕМОНИИ ПО ОТКРИВАНЕ И ЗАКРИВАНЕ
• Сценариите за церемониите по откриване и закриване на 22-те ЛЕТНИ ДЕФЛИМПИКС бяха поверени на режисьора Асен Павлов, ръководител на ансамбъл за народни танци Чинари.

В заключение, Организационният комитет за провеждането на 22-те Летни ДЕФЛИМПИКС, счита че игрите са проведени успешно и по правилата на МКСГ и съответните международни спортни федерации, въпреки краткия скок за подготовка
По данни на МКСГ са участвали рекорден брой участници от 90 държави, докато на игрите в Тайпе през 2009 г. са участвали 81 държави

Дефлимпикс
Тайпе 2009 Мъже 787 – София 2013 1,867
Тайпе 2009 Жени 787 – София 2013 929
Състезатели,
Тайпе 2009 2,553 – София 2013 2796
Официални лица,
Тайпе 2009 1,341 – София 2013 1,693
Общо,
Тайпе 2009 3,894 – София 2013 4,489

Изказваме изключителна благодарност на всички технически делегати и българските спортни федерации, под ръководството на които се проведоха състезанията.
Изказваме благодарност и на всички съдийски състави, за техния професионализъм.
Благодарим на Борда на МКСГ за пълната подкепа, която ни бе оказана за спасяването на Дефлимпикс.

Leave a Reply

  • (will not be published)