Откриха плaнета близнак на Земята а братовчеди-защо не !

Details

Ню Йорк. Планета близнак на Земята, на която е възможно да съществуват условия за живот, откриха учени от НАСА, които работят с телескопа „Кеплер“. Планетата Кеплер-22b е най-сходната с нашата, която е откривана досега, предаде ИТАР-ТАСС. Тя се намира в „зоната на живота“ – на такова разстояние от своята звезда, на каквото може да има и живи организми.Планетата се върти около звезда, подобна на нашето Слънце, но малко по-малка и по-студена. Според учените температурата на повърхността на Кеплер-22b е около 22 градуса по Целзий, а атмосферата също е близка до нашата. Според учените от НАСА на екзопланетата може да има вода, следователно и живот. Тя се намира на 600 светлинни години от Земята. Кеплер-22b е 2,4 пъти по-голяма от Земята и обикаля около звездата си за 290 дни. Учените обаче засега не могат да установят масата на планетата. Едно от предположенията е, че тя може да е под 36 пъти по-лека от Земята. Все още не е ясно дали Кеплер-22b е твърда, изградена предимно от скали, или е по-скоро подобна на газовите гиганти.

„Това е важна стъпка в търсенето на планети близнаци на Земята“, заяви Дъглас Хъджинс, който е ръководител на програмата „Кеплер“, в централата на НАСА във Вашингтон. „Резултатите от Кеплер продължават да доказват важността на мисията на НАСА, която цели да отговори на някои от най-големите въпроси за мястото ни във Вселената“, допълва Хъджинс.

„Нямаме такива планети в нашата Слънчева система“, заяви ръководителят на мисията Уилям Боруки.

Досега телескопът „Кеплер“ е открил над 1000 планети кандидати, десет от които са близки по размер до Земята и кръжат в обитаемата зона на звездите си. През февруари бе съобщено за 54 нови светове, на които би могло да съществува живот. Очаква се много от тези кандидати за Земя да бъдат признати и одобрени в близко бъдеще, въпреки че предефиниране на границите на „обитаемата зона“ смъкна броя им. Първата потвърдена от тях е именно Кеплер-22b – тя е и най-малката планета от всички, които се намират в средата на обитаемата зона около звезда, подобна на Слънцето.

По-рано астрономи съобщиха за две други планети, които също са подобни на нашата и на теория е възможно на тях да има живот. Една от тях е Глийзе-581-Г, която се върти около звездата Глийзе-681, само на 20 светлинни години от нас.

През септември пък учени откриха друга планета с работно название HD85512b, разположена на разстояние 36 светлинни години от Земята, която може би също е обитаема. HD85512b се върти около оранжево джудже, намиращо се в съзвездието Вела. Масата на планетата 3,6 пъти превишава тази на Земята. При това обектът е отдалечен на разстояние, напълно подходящо за това, на него да има вода в течно състояние. Ако бъде направено сравнение с нашата Слънчева система, то HD85512b може да заеме мястото на Венера. Откритата от учените планета получава повече енергия от своята звезда, отколкото Земята от Слънцето, но е покрита с облаци, които я защитават от прегряване.