Опасни студове парализираха трафика в САЩ

Details

Преди няколко седмици, на студена вълна в САЩ покрита повече от половината от континента по пътя си на изток и на юг. Студеният фронт, който се определя като най-жестокия студ през последните десетилетия в САЩ, вече са обхванати от Средния Запад и Големите равнини. Където температурите достигнаха минус 30 градуса по Целзий, а заради студения вятър се чувства като минус 50 градуса.

Ниските температури в САЩ предизвикаха анулирането на хиляди полети и затварянето на стотици държавни училища в централната част на страната. През уикенда заради лошото време бяха анулирани близо 14 хиляди полета. Най-засегнато е летището в Чикаго.

В северната част на САЩ и в Канада лошите зимни условия доведоха до закъснения в графика на редица летища. В неделя вечерта над 4200 полета към и от САЩ са извършени със закъснение. В Канада забавяне от по 45 минути е имало в Отава и Торонто. Снеговалежи се очакват и в щата Мисури, в района на Големите езера.

Заради студената вълна, която се дължи на „полярен вихър”, на места температурите може да се усещат като минус 51 градуса по Целзий.