Огромен пожар евакуира 6000 души в Чили

Details

Огромен пожар продължава да бушува в района на град Валпарайсо, централно Чили. Един е загинал, а близо 6 хиляди са евакуирани превантивно. Ако огънят продължи да се разпространява решението за евакуация ще засегне други 12 хиляди местни жители. Седем пожарникари са ранени, двама от които тежко. Жертвата е 67-годишна жена, починала от сърдечна криза.

Пристанището на Валпарайсо и съседният град Виня дел Мар, на стотина километра от столицата Сантяго, се намират в извънредно положение. Полиция и армейски наряди патрулират по улиците на Валпарайсо. Очаква се от други райони на страната да пристигнат седем самолета и осем хеликоптера за гасене на огъня.

Пожарът е тръгнал в петък от гориста местност. Предполага се, че причината са особено високите през последните дни температури през лятото в южното полукълбо. Пламъците, подклаждани от вятъра, са обхванали площ от близо 300 хка и заплашват съседни селища.

Валпарайсо е включен от ЮНЕСКО в световното наследство на човечеството заради живописните си хълмове, стръмните и тесни улички и многобройните си оцветени домове. Всяка година той е посещаван от хиляди чилийски и чужди туристи. Той е най-важното търговско пристанище по морските пътища, свързващи Атлантическия и Тихия океан през Магелановия проток.