Няма да воюваме с Турция

Details

Турската армия е публикувала серия от аудиозаписи на предупрежденията, отправени към руския самолет, преди той да бъде свален в близост до сирийската граница.

„Тук турските военновъздушни сили, предупреждаваме. Вие наближавате турското въздушно пространство. Променете своята посока на юг незабавно“, се чува на един от аудиозаписите.

Пускането на запис с предупрежденията идва няколко часа след като оцелелия руски пилот от сваления бомбардировач обяви, че Турция не е отправила предупреждения преди да стреля.

Пилотът разказа, че не е имало сигнали от Турция за това нито по радиото, нито визуално.

„Ако искаха да ни предупредят, можеха да се покажат, да застанат на паралелен курс“, каза още оцелелият щурман Константин Мурахтин. Той обясни и че ракетата е дошла внезапно отзад и екипажът не е бил в състояние да направи маневра.

Руският министър на отбраната съобщи за успешно приключила операция по спасяването на втория пилот от сваления бомбардировач.

В хода й обаче екстремисти са обстреляли хеликоптер Ми-8 беше, който е бил повреден, а един руски пехотинец е бил убит.

Свалянето на руски военен самолет от Турция може да доведе до отмяна на някои важни съвместни проекти.

Русия обяви, че няма намерение да воюва с Турция, но не спести обвиненията срещу управляващите в Анкара след инцидента със сваления самолет над Сирия във вторник.

Отношенията между Русия и Турция бяха обтегнати до краен предел след инцидента във вторник.

Министерството на външните работи препоръча на руските граждани да не пътуват в Турция.

Путин потвърди нуждата от подобно предупреждение с думите, че такива „трагични събития като унищожението на нашия самолет и гибелта на пилота“ не могат да бъдат изключени и в бъдеще.