Нелсън Мандела Уважаеми президент, Южна Африка

Details

Мандела – южноафриканската обича като баща , героят, борят заедно бели и черни хора ,  африканците вярва с него като бог, Политик, боец за свобода, мразя терорист, затворник ,той чета  като Ганди, носител на Нобелова награда.

Истински име Холилала Мандела прякор “пакостник”,

като не послуша името Холилала промяна името Нелсън

Той роден 1918 африканско селце като племе а Баща му водач АНКафриканската народност кхоса също

Дядо му е велик племенен вожд, почитан в цялата ЮАР

Дълго история но семейството е бедност.

Нелсън има 13 братя и сестри. Най-близкия град Умтата е на 200 км. Течаща вода и електричество няма. Училища не съществуват. Белите са господстваща раса, черните нямат право на глас. Мисионерските училища са единственият шанс на дузината цветнокожи, които се осмеляват да имат мнение по някакви въпроси. Светът буквално е разделен на две.

3 брака, 6 деца, 16 внука

Мандела се жени три пъти. Първият му брак с Евелин Нтоко Масе трае 13 години. Двойката има четири  деца, три от които умират млади. Големият му син си отива от СПИН през 2004, а с едничката си дъщеря Маки има пословично сложни отношения. Постоянното отсъствие на Мандинга от къщи изнервя Евелин. Връх на всичко е когато тя решава да се присъедини към т.нар. секта на белите, Свидетелите на Йехова. Разводът е неизбежен, още повече Мандела е влюбен в друга жена.

Нелсън прекарва цели 27 години в затвора на остров Робен.

На 11 февруари 1990 година Мандела излиза от затвор като свободен човек.

Най-сетне националистите излизат на редовен вот. Това става през 1994 година. Резултатът е ясен. Новият президент на ЮАР се нарича Нелсън Мандела, а пръв за победата го поздравява Бил Клинтън, негов приятел още докато е в затвора.

След оттеглянето си от властта Мандела се превръща в морален компас за страната. Занимава се с благотворителност, с инициативи за мир. Мечтае да открие детска болница в родното си място. Мотивът е личен – Мандела губи сина си, който умира от СПИН. Среща се с Далай Лама и дори успява да прости на Маргарет Тачър, която открито го наричаше “терорист”. Получава над 500 отличия и медали от цял свят, сред които и нашия орден “Стара планина”.

Нелсън Мандела е починал на 5 декември 2013 година.

Спомен услуги се проведе на стадиона, където присъстваха хиляди хора.

Фалшив преводач

Според Джордан, ако се докаже, че този жестомимичен преводач няма никаква квалификация за длъжността, която изпълнява, това ще бъде грубо нарушение на Конвенцията за правата на хората в неравностойно положение на ООН, която е подписана и от правителството на ЮАР и в която изрично се посочва, че всяка страна е длъжна да предприеме необходимите мерки за образоване и осигуряване на добри жестомимични преводачи. Шийна Уолтърс – представител на Световната асоциация на жестомимичните преводачи (WASLI) обясни, че също била учудена от жестовете на преводача на трибуната. Тя заяви, че „повечето жестомимични жестове в света споделят сходна структура и знаци и поради това са разбираеми за повечето хора в неравностойно положение. Този човек през цялото време повтаряше едни и същи знаци и изобщо не демонстрираше изразите на лицето, които са част от жестомимичния език.“

Скандалът стана още по-абсурден, след като организаторите на церемонията обявиха, че не знаят кой е този човек и как се е озовал на сцената.

Браам Джордан

Браам Джордан по рождение е глух, роден е в семейство на нечуващи в Бенони, Йоханесбург. Въпреки физическото си увреждане, той е успял да получи изключително признание на местно и международно ниво в сферата на изкуството. След като завършва TAS, Браам Джордан е работил за няколко световноизвестни филмови и анимационни компании, които са подготвяли проекти от висок клас за BMW, Coronation, Nampak, Mitsubishi, Ярдли, Musica, Световен фонд за дивата природа, Rabea Tea, American Eagle и Граса.

Браам Джордан е известен най-вече със своята изключителна анимация  „The Rubbish Monster“. Главен герой в едноминутното видео са анимирани Чудовище на боклука. Авторът Браам Джордан въвежда за пръв път онлайн анимационен заек жестомимичен език, съобразно речника на международия Център за култура на глухите в Торонто, Канада. Лъвът Sipho е  официалният талисман на XVI Световен конгрес на Световната федерация на глухите (WFD).

Браам Джордан работи неуморно, за да се насърчи жестомимичният език и да се спазват правата на глухите хора в световен мащаб.

Преводачът

Преводачът, който бе идентифициран като 34-годишния Тамасанка Янте, заяви за вестник „Йоханесбург стар“, че започнал да чува гласове в главата си и да халюцинира, като това довело до жестовете, които нямали никакъв смисъл за глухите хора по света.

„Не можех да направя нищо. Бях сам в много опасна ситуация. Много съжалявам. Опитах се да се контролирам и да не покажа на света какво ставаше. Много съжалявам. Това е ситуацията, в която изпаднах“, обяснява Янте в защита на „шампионските” си умения.

От Федерацията на глухонемите в Южна Африка обявиха, че не го познават и никога не са ползвали услугите на преводача. Скандалът стана още по-абсурден, след като организаторите на церемонията обявиха, че не знаят кой е този човек и как се е озовал на сцената.

Янте твърди, че не знае какво е отключило пристъпа, заявявайки, че е вземал лекарства за шизофренията си.

Милиони телевизионни зрители видяха как той „превеждаше“ във вторник на възпоменателната церемония, посетена от лидери от целия свят, но Федерацията на глухите в Южна Африка заяви, че той не владеел езика на глухонемите и си е измислял знаци.

В друго интервю Янте заявява, че е щастлив с представянето си на церемонията. „Абсолютно, абсолютно. Мисля, че бях шампион по езика на знаците“, каза той за местното радио „Ток радио 702″.

Погребан

Първият чернокож президент на Южна Африка Нелсън Мандела бе погребан в неделя с военни почести в семейното си имение в село Куну – южноафриканската Източна Капска провинция, където бе прекарал детството си и където се установи след оттеглянето си от политиката.

Над 2 часа продължи церемонията в специално изградената тента до фермата на Нелсън Мандела в Куну.

По време на погребението над мястото прелетяха 3 военни хеликоптера с развети национални знамена, след това шест бойни самолети. Отекнаха 21 топовни салюта.