Невръстно японче оцеля само в гората 6 дни след родителско наказание

Details

Близо седмица, след като родителите му го изоставили на горски път за наказание след лоши постъпки, 7-годишният Ямато Танука бе намерен жив и невредим в петък сутринта, което сложи край на търсене, следено с трескаво внимание в цяла Япония.

Внезапното му изчезване се превърна в кошмар не само за неговите родители.

Като изключителен късмет обаче се отчита намирането му в една от бараките на военна база дълбоко в гъста гориста местност, населена от стотици кафяви мечки.

Момчето бе прибрано за една нощ в болница като предпазна мярка, макар да имаше само драскотини по ръцете и краката, а междувременно започнаха да излизат подробности за извънредното му приключение.

Без храна и вода, вероятно вярвайки, че родителите му са го зарязали, той изминал 5км (3 мили) през гората, след като напуснал тесния път, на който го свалили от колата.

А причината за наказанието била, че хвърлял камъни по автомобили и по хора по време на семейната екскурзия в близкия парк.

Часове по-късно се натъкнал на портала на тренировъчна военна база близо до град Шикабе на северния остров Хокайдо.

Възможно е в тъмнината да не е бил в състояние да види предупредителните знаци на базата. Покатерил се през оградата и поел по пътека покрай храстите, която след няколкостотин метра го отвела в колиба от железни отпадъци, превърнала се в негов импровизиран дом – това вероятно е спасило живота му.

Двете врати обичайно били заключени, когато бараката не се използвала за спално помещение от войниците. Ямато все пак завъртял едната дръжка и вратата се отворила. Кран за вода бил единственият му източник на препитание. Една нощ температурите паднали до 7 градуса.

Търсейки подслон в дъжда, трима войници от близкия 28-и пехотен полк отворили вратата в петък сутринта и открили Ямото, облечен в анцуг, тениска и маратонки, разположен на един матрак.

Случаят предизвика дебат кога родителската строгост и желание за дисциплина може да се превърне в злоупотреба.

Бащата призна, че е отишъл твърде далеч, когато наредил на сина си да слезе от колата в гората. Той подкарал и се отдалечил на 500 метра.

Когато се върнали да го приберат, Ямото вече не бил там.

От разказа му по-късно се разбрало, че нощем се завивал като сандвич в матрака, за да се топли.