Невероятно! Китаецът Ли Цинюн доживял до 256 години

Details

Библейски личности като Адам, Сит, Матусал и Ной са живели над 900 години. Според „Именника на българските ханове“ Авитохол от рода Дуло е умрял на 300, а наследникът му Ирник – на 150 г. Възможен ли е наистина подобен предълъг живот извън легендите и преданията?

Китайски билколечител, чиято история припомня изданието „Юки“, може би дава утвърдителен отговор на този въпрос. Когато през 1933 г. от този свят си отива Ли Цинюн, новината за смъртта му е отразена от всички водещи издания по света.

На 6 май същата година в. „Ню Йорк таймс“ отбелязва в некролога за знаменития китаец: „Ли Цинюн почина на възраст 197 г. Тайната на дългия му живот бе: пази сърцето си спокойно, седи като костенурка, ходи бодро като гълъб и спи като куче.“

Вестникът подчертава, че по официални данни в момента на смъртта си Ли всъщност е бил на 256 г. „Той надживя 23 съпруги, които му родиха 180 деца. Първите сто години от живота си той търгуваше с билки“, се казва още в некролога. Когато умира, оставя 24-ата си съпруга вдовица.

Откъде идва тази разлика от 59 години между официалната рождена дата на Ли Цинюн и тази, която той сам дава за себе си? Едва ли китаецът е бил толкова суетен, че да крие своите години. Според изследователите той просто е забравил истинската дата, на която се появил на бял свят.

За живота на Ли не е известно кой знае колко много. В официалните документи е посочено, че е роден през 1677 г. в провинция Съчуан. На 10-годишна възраст вече е можел да чете и пише. С течение на времето започнал да обикаля страната. Бил в северозападната провинция Гансу, в северната Шанси, в планиските райони на Тибет. Известно време прекарал в Анам (днес Северен Виетнам) и Сиам (днешен Тайланд). После се върнал в Манчжурия.

През цялото време се занимавал със събиране на билки и така стотина години. Сетне се захванал да продава целебни растения, събирани от други.

През 1748 г., когато бил на 71 г., Ли Цинюн се присъединил в Манчжурия към китайската армия. Преподавал бойни изкуства, бил и съветник по военна тактика.

През 1927 г. Ли отишъл на посещение при 43-годишния генерал Ян Сън в провинция Съчуан. Висшият офицер останал изумен колко по-млад изглежда гостът му. Бил впечатлен от силата и доблестта му. Тогава била направена и най-известната, а може би и единствена снимка на Ли Цинюн.

По-късно ген. Ян Сън описал своя 250-годишен гост по следния начин: „Притежава добро зрение и бодра стъпка. Висок е, има много дълги нокти и румено лице.“

Обстоятелствата около смъртта на Ли Цинюн до днес остават неизяснени. Някои твърдят, че се споминал по най-естествен начин. Други разказват, че преди да издъхне, казал на своите приятели: „Направих всичко, което е нужно, на този свят. Сега си отивам у дома.“ И се отправил към отвъдния свят.

След смъртта на билколечителя ген. Ян Сън, известен военоначалник от онова време, се заел да изясни действителната възраст на госта, който е оставил у него такова впечатление. През 1933 г. били анкетирани много жители на Съчуан. Те разказали, че виждали Ли още като малки деца. През цялото време, докато го познавали, той не се бил изменил. Някои твърдели още, че странният мъж бил познат и на техните дядовци.

Истинската история на живота на Ли Цинюн вероятно завинаги ще остане тайна. Останали са немного свидетелства на неговите съвременници. През 1930 г. проф. Ву Чъндзъ от университета в Чънду се натъкнал на документи на императорското правителство на Китай от 1827 г., в които имало поздравления за 150-годишния юбилей на Ли. Друг документ от 1877 г. отбелязвал навършването му на 200-годишен юбилей.

Питър Келдър, автор на книгата „Древната тайна на извора на младостта“, цитира история, разказана от ученика на Ли, Да Лю. Според него, когато учителят му бил на 130 г., в планините срещнал възстар отшелник, който му предал тайните на древния боен стил ба гуа джан и на специалната медитативна система чигун. Ли разказвал на ученика си, че дълголетието си дължи на „редовното, правилно и всеотдайно“ изпълнение на упражненията. Правел това в продължение на цели 120 г.

Китайски учени смятат, че Ли Цинюн е доживял четвърт хилядолетие, защото прекарал повечето от живота си в планините. Ако рождената му година е вярна, той може да бъде определен за най-дълго живелия човек на Земята. Западни експерти обаче се съмняват в достоверността на документите. (24 часа)

Французойка се води за най-стара

Засега научно и документално е доказано, че французойката Жана Калман е дълголетник номер 1 в историята. Тя умира през 1997 г. на възраст 122 години, 5 месеца и 14 дни.

Бившият СССР отбелязваше като най-стар в света азербайджанеца Ширали Муслимов, живял 168 г. За него обаче липсва какъвто и да е акт за раждане. Според официалните съветски данни той е роден на 26 март 1805 г. и е умрял на 2 септември 1973 г.