Либерийски лекар почина от Ебола

Details

За момента не съществува нито една ваксина или антивирусен препарат срещу Ебола, който е между най-заразните и смъртоносни вируси при човека, чиято смърт може да предизвика за няколко дни.

Заради разрастващата се епидемия, която е най-сериозната от откриването на този вирус преди 40 години, международната медицинска общност одобри в средата на юли използването на експериментални лекарства.

Вирусът Ебола се разпространява при директен контакт на телесни течности, каквато е кръвта, от заразени хора, проявяващи симптомите на болестта.

В Канада извършиха обещаващ тест с експериментална ваксина срещу ебола.

Компанията от Халифакс заяви, че четири маймуни са били инжектирани с ваксината, а впоследствие са оцелели след доза от вируса ебола, която обикновено е смъртоносна.

Други две животни, които не са получили ваксината, са умрели за седмица. Тестовете са извършени от здравното министерство на САЩ.

Борбата с ебола се затруднява от множеството случаи на заразени медицински служители.

Либерийският лекар, подложен на експерименталното лечение със серума ZMapp, е починал, съобщи западната африканска страна.  Авраам Борбор се подобряваше, но състоянието му рязко се влошило снощи.  Той показваше признаци на подобряване, но почина в неделя вечерта.

Други двама медици, получавали серума ZMapp , „все още са на лечение; има обнадеждаващи признаци“.

Япония е готова да предложи експериментално лекарство срещу Ебола.

Препаратът е създаден от японска лаборатория и според създателите му е в състояние да бори срещу вируса, предизвикал най-смъртоносната епидемия, засегнала четири страни от Западна Африка .

По данни на СЗО над 240 здравни работници са се разболели от ебола в Гвинея, Либерия, Нигерия и Сиера Леоне, докато са лекували пациенти, а повече от 120 са починали.

Според организацията причините за високото ниво на заразяване сред медицинския персонал включват липса на оборудване, например ръкавици и маски за лицето, и неподходящо боравене с него.

Междувременно Руанда и Уганда станаха поредните африкански държави, наложили ограничения за пътуване във връзка с епидемията от ебола.