Кой продава Берлинската стена?

Details

Берлинската стена падна преди 25 години – на 9 ноември 1989 година. И от гранично съоръжение, разделящо Изтока и Запада, се превърна в политически символ, идейно вдъхновение, призрак на травмиращо минало, културен феномен.

В стотиците магазинчета за сувенири в Берлин десетки туристи всеки ден купуват парченца от стената. Малките късчета бетон със следи от ярка боя са монтирани на ключодържатели и магнити, поставени са в шишенца или в прозрачни кутийки, в миниатюрни прозрачни капсули, които са част от разделители за книги или пощенски картички.

Почти монополно положение на този ненаситен пазар има Фолкер Павловски, чиято компания доставя около 90 процента от продаваните сувенири и е на пазара от 1993 година.

Едва ли обаче има берлинчани или посетители на града, които да вярват, че парченцата в сувенирните магазини са от оригиналната стена.

И все пак при експеримент на в. „Билд“ от 2010 година се установява, че половината от сувенирите, купени от магазини из германската столица, са фалшиви.

Едно бетонно парченце не изглежда като част от Берлинската стена, ако по него няма следи от графитите, превърнали преградното съоръжение в своеобразна галерия на отрито, изразяваща политическата позиция и чувствата на разделените германци. Графитите обаче покривали само страната от Западна Германия, бетонните блокове редовно били почиствани, а и рисунките се обезцветяват с времето.

Берлинската стена е била дълга 155 километра, изградена от 45 000 бетонни елемента, всеки от тях с височина 3,60 метра, ширина 1,20 метра и тегло близо 3 тона. По нея е имала 302 наблюдателни постове и 20 бункера, а при опит за бягство през нея са загинали най-малко 136 души.