Китайци вдигнаха 30-етажен хотел за 360 часа

Details

Хотелът в провинция Хунан може да издържи на трус от 9-та степен

Дълго време ли са 360 часа и какво може да се направи за този период? Малко повече от две седмици, или 15 дена.

В редица страни това време не е достатъчно дори за регистрацията на нова компания.

Точно толкова обаче било необходимо на китайската инженерингова и строителна компания Broad Group да построи 30-етажна сграда и то според стандартите на устойчивото строителство. Такава поне е информацията на компанията, специализирана в производството на охладителна и вентилационна техника и строителство, базирана в провинция Хунан.

Хотелът е построен в близост до езерото Дунтин с помощта на готови панелни елементи върху стоманена структура, подсилени с диагонални стоманени подпори.

По информация на Gizmodo сградата може да издържи на земетресение с магнитуд от 9-та степен, според тестовете на Китайската академия за строителни проучвания. Според тях хотелът е пет пъти по-устойчив на трусове в сравнение с конвенционалните сгради.

Наред с това сградата с площ от 183 хил. кв. фута (17 хил. кв. м) е и пет пъти по-енергийно ефективна. Тя е със стъклена външна изолационна фасада с дебелина от 6 инча (над 15 см) и прозорци с вградени щори.

Сградата разполага със система за задържане и многократно използване на топлинната енергия и тристепенен процес на въздушна филтрация, който осигурява във вътрешността на сградата „20 пъти по-свеж възхуд в сравнение с този навън“.

Всяка стая в хотела разполага с модул за следене на качеството на въздуха – значим фактор предвид нивото на замърсеност на въздуха в Китай, пише изданието.

Предишният рекорд на компанията бе изграждането на 15-етажен хотел в столицата на провиниция Хунан – Чанша, през ноември миналата година, което отне едва 6 дни.

Вижте снимки от хотела и неговото строителството, завършено за 360 часа в галерията на Investor.bg