Канада отваря вратата към евтаназията

Details

Хората, които страдат от изключително тежки и нелечими болести, трябва да имат право да поискат от докторите да им помогнат да сложат край на живота си. Това е решил Върховният съд в Канада, съобщават световни медии.

Магистратите са препоръчали законодателството да бъде променено така, че лекарите да могат да сложат край на мъките на пациентите си в някои специфични ситуации. Единодушно деветте членове на съда са дали срок от 12 месеца на държавните и местни власти да променят законите.

Решението се отнася само за хора в ясно състояние на ума. Докторите обаче няма да бъдат задължени да помагат на пациентите да се самоубият.

84% от канадците подкрепят поправката.

Първата доброволна, едновременна евтаназия на близнаци в света е извършена в Белгия. Процедурата е изпълнена през декември 2012 на двама 45-годишни братя от Антверпен.

Те били родени глухи и страдали от необратимо влошаване на зрението. Поради това близнаците имали опасения, че ще ослепеят и това ще им попречи да се виждат и няма да могат да общуват с езика на глухонемите. Според адвоката на близнаците, те били много щастливи, защото молбата им била уважена.

Белгия е втората страна след Холандия, която прие в законодателството си разрешение за евтаназия.