Иран освободи екипажа на кораба с български капитан

Details

Контейнеровозът на датската компания „Мерск лайн“, плаващ под флага на Маршаловите острови и задържан на 28 април от Иран, бе освободен и е напуснал иранските териториални води.

Корабът бе задържан на 28 април във връзка с решение на ирански съд, според което компанията, управляваща плавателния съд, „Маерск“ трябва да плати 3,6 млн. долара в щети на иранска фирма заради товари, които не са били доставени.

Датската фирма настояваше екипажът да бъде освободен, заявявайки, че моряците „не са служители на „Мерск лайн шипинг“, нито пък корабът е собственост“ на тази компания. Превозвачът твърди, че корабен оператор е „Рикмер Шипмениджмънт“, а „Мерск“ – само наемател.

Иран отрече да е задържал екипажа на кораба, допълвайки, че неговите членове се ползват с дипломатическа помощ.

Екипажът на кораба се състои от представители на различни страни: капитанът е българин, а неговият заместник – руснак. От останалите членове на екипажа 13 са граждани на Мианма, четирима – на Румъния, двама – на Шри Ланка, и по един – на Великобритания, Полша и Украйна.

Иранската фирма „Парс Талайех Ойл Продъкшънс“ съди „Мерск“ в рамките на търговски спор за 10 контейнера, изпратени в Дубай през януари 2005 г. Датското дружество изгуби на апелативна инстанция и трябва да плати 3,6 милиона долара обезщетение.