Интервю на Иван Бургов с Васил Панев – Председател на СГБ

Details

Г-н Васил Панев е председател на Съюза на глухите в България и почетен член на Световната федерация на глухите.
Г-н Панев, благодаря Ви, че се отзовахте на поканата да бъдете мой гост на „Споделено в тишина” – предаването е предназначено предимно за глухите хора не само в България. Дневно сайтът ни има средно около 400 посетители. Много от тях ни задават въпроси за най-различни теми и проблеми.Нашите посетители ще се радват да видят и прочетат отговорите, на някои от въпросите , които ни задават .  За нас всички нечуващи хора  е чест , че  лично Вие, председателя на Съюза на глухите в България ще ни информира.Ето и въпросите:

1. Разкажете най-важното за дейността на Съюза на глухите в този момент, какво предстои?
2. Силен ли е Съюзът на глухите сега? С какво е силен?
3. Без работа са повече от 90 % от глухите хора. Какво прави Съюзът на глухите за откриване на работни места? Защо в сайта на Съюза няма информация за тези, които търсят работа?
4. Съюзът на глухите имаше много имоти, има ли ги още? Ако вече ги няма, къде са? Ако са под наем, за какво се използват парите?
5. Глухите хора се борят за субтитри и преводна жестомимичен език по телевизиите. Вие с какво им помагате в тази борба?
6. Започва цифровизация на телевизиите. Ще се борите ли глухите да ползват автоматично субтриране и тази услуга да бъде безплатна и достъпна за хората с увреден слух?
7. ТОЛЕК не само в Пловдив връща глухите  с лоша оценка и ги препраща в ТЦЕЛК в София за освидетелстване и преосвидетелстване  за правоспособност, за управление на моторни превозни средства.  Както и старата, така и новата Наредба приета през 2011 год. за изискванията, условията и реда за придобиване на правоспособност дискриминират глухите хора.
Как им помагате Вие?

8. Защо в различните устави на СГБ има разлика?

Накрая: Г-н Панев, благодаря Ви за участието в предаването. Сигурен съм, че всички наши  посетители, зрители и читатели са получили отговорите на въпросите. Бих желал тази наша първа среща да има продължение, защото глухите хора трябвао да получават достоверна информация. Ще се радвам отново да бъдете мой гост.

Вижте видеото.