Инстаграм с нов облик

Details

В четвъртък за първи път Инстаграм разреши на потребителите си да оформят своите снимки с портретна и пейзажна ориентация.

Инстаграм премахна изискването за автоматично квадратно оформление на всички снимки и видеа, качени в социалната мрежа.

Стъпката идва в отговор на оплаквания от потребители, които твърдят, че това е ограничаване на креативността им.

Решението е голяма стъпка за компанията, тъй като квадратната форма беше една от основните характеристики при създаването и през 2010 г.

Хоризонталните снимки вече могат да бъдат 16:9, а вертикалните ще бъдат изрязвани до формат 4:3, защото в противен случай интерфейсът на приложението няма да показва коректно снимката при скролиране.

Компанията беше купена от Фейсбук през 2012 г., като към момента социалната мрежа се ползва от 300 милиона души, които качват средно 70 милиона снимки на ден.

Промяната е изненадваща, защото именно Инстаграм наложи квадратния формат, но от друга страна е добра новина за всички, които обичат панорамните кадри и искат да споделят с приятелите си по-мащабни гледки.

По подразбиране Инстаграм все още ви предлага да качите снимките в квадратен формат, но в долния ляв ъгъл на кадъра има бутонче, с което можете да изберете пълния размер.

В албума на профила ви снимките ще останат квадратни, за да се запази по-прегледното подреждане, но при отваряне на конкретен кадър той ще се показва в оригиналния си формат.