Избягали от плен на ИД деца разказват за подготовката на камикадзета

Details

Сензационна и зловеща история за подготовката на бойци на „Ислямска държава“ разказали две потенциални камикадзета.

„Насир“ (не е истинското му име) е първият от щастливците. Той успял да избяга от лапите на ИД.

Намирал се в подготвителен лагер, за да се превърне в камикадзе. Той е само на 12 години.

Момчето сега се е присъединило към своята майка в бежанския лагер Есуан в Кюрдистан, където живеят почти 15 000 езиди, спасили се от ислямистите.

В отряда били 60 деца на възраст от 5 до 12 години. „Най-страшното време за тях беше, когато започнаха бомбардировките. Те (терористите) ни отведоха под земята, в тунели, за да ни скрият.

Терористите казаха ни, че американците са неверници и искат да ни убият, а те – бойците – ни обичат“, разказва момчето. „Първата ни работа трябваше да е да ги убием“, допълва детето, което е представител на религиозното малцинство езиди.

Насир казва, че най-малкото от момчетата било само на 5 години и нито едно от децата не било освободено от изтощителната подготовка. Този лагер се намирал в една от крепостите на джихадистите – в сирийската Ракка.

„Забранено ни беше да плачем, но аз мислех за моята майка. Когато ние, няколко души, избягахме и отново видях мама, това беше ново връщане към живота“, споделя момчето.

Другото момче е 11-годишният Нури, който бил похитен заедно със семейството си и отведен в лагера в Тал Афар, Северен Ирак. Когато отказал да се присъедини към другите момчета за обучение в планините, джихадист му счупил крака на три места.

Когато кракът му зараснал, той силно отслабнал. В „Ислямска държава“ го сметнали за „безполезен“, но вместо да го разстрелят, позволили на баба му да дойде и да си го вземе вкъщи.

Неговият 5-годишен брат Саман също бил освободен от плен. Постоянните побои силно го травмирали, момчето се будело с викове през нощта и страдало от пристъпи на епилепсия. Родителите му и още един от неговите братя останали в плен.

Миналата седмица ИД разпространила видео, в което първо се вижда момче, говорещо английски и призоваващо към възмездие към неверниците.

Но реалността се оказала още по-ужасяваща. По-нататък във видеото били показани деца, които седят на чинове, а някои от тях треперят от страх. Техният „наставник“ ги кара да скандират в хор „Джихад, Джихад!“.

Накрая инструкторът казва, че „в близките дни те ще бъдат на фронта в борбата срещу неверниците“.

На свой ред Азиз Абдула Хадур, командир на отряд кюрдски бунтовници, разказва пред телевизията, че децата, които успеят да избягат от такъв плен и стигнат до сравнително безопасния Гуер в Северен Ирак, се намират в отчаяно положение.

„Когато те идват при нас, са толкова кльощави, че едва приличат на хора. Казват ни, че са живели в ада“, казва командирът.

Хадур обяснил, че той и бойците му понякога са принудени да стрелят по деца, изпратени от ИД.

„Много пъти, когато се сблъскваме с „Ислямска държава“, виждаме деца на предна линия и те носят взривни жилетки.

Промиват им мозъците. Ние не знаем кога те се спасяват от терористите и кога са изпратени, за да ни убият.

Когато се промъкнат през нашите линии, такива деца често убиват наши бойци.

Това е невероятно трудно решение.

Не знаете какво да правите, защото ако вие не ги убиете, те ще ви убият“, признава бунтовникът.