Идиот похити самолета

Details

Самолет на „EgyptAir“ бе отвлечен и принуден да кацне вместо в Кайро, в Кипър.

Мъжът се качил като останалите пътници, но около половин час след излитането казал на пилотите, че има колан с експлозиви.

По-късно се появиха съмнения за бомба, а след това бе съобщено за въоръжен мъж с колан с експлозиви. Вероятно обаче нищо от това не е вярно и няма взривни вещества.

Той поискал машината, която изпълнява полет от Александрия към Кайро, да бъде отклонена към Кипър. Самолетът е кацнал на кипърското летище Ларнака в 08:50 часа.

Сагата, продължила близо седем часа, приключи минути преди 15:00 часа българско време, когато кипърската полиция щурмува еърбъса и похитителят се предаде сам.

До този момент се водеха преговори между него и властите. За да е по-убедителен той взе заложници, част от които бяха освобождавани поетапно.

Жените и децата напуснаха самолета първи. След това са пуснати и всички египетски граждани.

Сред пътниците са били осем британци, 10 американци, един сириец, французи.

В хода на преговорите мъжът, който по националност е египтянин, е поискал от властите да предадат писмо от него до бившата му съпруга – кипърка, както и политическо убежище в страната.

Писмото, което той поискал да предадат на бившата му жена, било от 4 страници.

Очакваше се и жената да пристигне на място, за да говори с него. Другото му искане е за освобождаване на египетски затворници.

Говорител на египетския външен министър заяви пред медиите, че мъжът не е свързан с екстремисти и отсече: „Той не е терорист, а идиот“.

Кипърските власти съобщиха, че мъжът, на име Сеиф елдин Мустафа, е психически нестабилен.