Забраниха празнуването на Коледа в Бруней

Details

Тази година Коледа в Бруней е по-тъжна от всякога, тъй като според действащите закони на шериата празничното отбелязване на Рождество в богатата на петрол монархия в Югоизточна Азия е забранено.

Могъщият султан Хасанал Болкия, един от най-богатите хора на света, обяви миналата година постепенното въвеждане на ислямския закон (шериата), който предвижда тежки наказания като убиване с камъни или рязане на крайници.

Този месец властите в страната с население около 430 000 души, две трети от които – мюсюлмани, предупредиха, че празнуването на Коледа е строго забранено, твърдейки, че украсите по повод отбелязвания на 25 декември празник заплашват да отклонят мюсюлманите от правия път.

Нарушителите подлежат на сурови наказания, стигащи до пет години затвор, а жителите установяват, че тази година законът се прилага по-стриктно. Властите поискаха фирмите, поставили празнична украса, да я махнат.

В столицата Бандар Сери Бегаван се извършват многобройни проверки. В популярни хотели, в които отсядат западни туристи, тази година няма гирлянди, нито коледни елхи и празнични светлини.

През 2013 г. много мюсюлмани и християни се радваха на празника в дома си и всичко беше наред.

Повечето жители се страхуват да коментират открито забраната, страхувайки се от санкциите, и са принудени да й се подчинят. Някои обаче все пак се осмелиха да публикуват снимки на коледни тържества в социалните мрежи.

Мюсюлманските жители на Бруней критикуват антиколедната офанзива на властите, тази забрана е смешна. Тя създава на исляма имидж, че не зачита правото на другите религии да отбелязват празниците на вярата си.