Забраната за бурки мина на първо четене в парламента

Details

Забранява се носенето на облекло, прикриващо или скриващо лицето на обществени места. Това одобри на първо четене Народното събрание почти без дебати.

Законопроектът е внесен от лидерите на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов и Валери Симеонов и група народни представители.

Гласуваха 116 депутати, като 108 бяха „за“ новия закон, който забранява носенето на религиозно покриващо облекло или бурки. Само осем се обявиха против.

Т. нар. законопроект за бурките предлага въвеждането на забрана за носене на облекло, скриващо напълно или частично лицето.

Предвижда се забраната да важи за официалните институции и обекти, свързани с предоставянето на :

административни, образователни или обществени услуги, местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации,

където носенето на подобен тип облекло обективно е в състояние да улесни извършването на терористични актове с потенциално голям брой жертви.

Забраната не се отнася за домовете на съответните граждани или до официалните места за молитва на съответното вероизповедание.

На 5 май, Пловдив стана първият град в България, където забраната за носене на бурки на публични места не получи достатъчна подкрепа от Общинския съвет.

Първата забрана за носене на бурки беше въведена в Пазарджик, където подобно нетрадиционно облекло беше честа гледка в ромския кв. „Изток“.

По-късно подобно решение беше прието и в Стара Загора.