Ердоган критикува Путин заради използването на думата „геноцид“

Details

Сто години от арменския геноцид

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че Русия трябва да даде обяснение за действията си в Украйна и Крим, преди да назовава масовите убийства на арменци от османските турци през 1915 г. „геноцид“.

Преди сто години в Османската империя започват масовите убийства на арменците християни. В съвременна Турция това престъпление и до днес отказват да признаят за геноцид, макар, че по света все повече хора използват именно тази дума.

Папа Франциск определи избиването на арменците в Турция като „първият геноцид на ХХ-ти век“.

Повече от 25 страни по целия свят осъдиха чрез парламентите си като престъпление срещу човечеството арменския геноцид, настояха Турция да признае извършеното варварство и да поиска извинение от арменския народ. Сред тези държави са Франция, Русия, Гърция, Кипър, Канада, Ливан, Белгия, Уругвай, Аржентина, Швеция, Уелс, Холандия, Словакия, Литва, Венецуела, Полша, Чили, Бразилия, Боливия, Шотландия, Швейцария.

Историците считат, че над 1.5 млн. арменци са били избити от Отоманската империя през 1915 г. Турция обаче отказва да признае този акт като геноцид.

Турция се разгневи от това, че различни държави отбелязаха изтреблението на арменците отпреди 100 години, и още повече от това, че някои го нарекоха „геноцид“.

На 24 април 1915 година в разгара на Първата световна война младотурският режим решава да изсели масово арменското население от вътрешността на Анадола в пустинните райони на Близкия Изток. По пътя си беззащитните арменци са подложени на масови мъчения и убийства. В резултат над 1 милион и половина арменци губят своя живот.

Турция и до ден днешен отказва да признае това престъпление, заявявайки, че тези хора са станали жертва на лошите условия по време на Първата световна война. Анкара също така оспорва цифрата от 1 милион и половина, твърдейки, че жертвите са далеч по-малко – около 200 000 души.