Екзекуторът на Ислямска държава е млад лондончанин

Details

Федералните служби на САЩ са идентифицирали маскирания боец от Ислямска държава, известен като „Джихади Джон“, от видеозаписите с екзекуциите на американските журналисти Джеймс Фоули и Стивън Сотлоф, както и на британеца Дейвид Хейнс.

Истинското име на мъжа, обезглавил демонстративно няколко заложника от САЩ и Великобритания, е Мохамед Емуази.

Той е на 26 години, роден е в Кувейт и имигрира във Великобритания с родителите си, когато е бил 6-годишен. Израснал е в район на замогващи се представители на средната класа в Куинс парк, Западен Лондон, бил е възпитан и учтив.

Макар и да обичал да се облича модерно, той си държал на ислямската вяра, молил се понякога в джамия в Гринуич. Имал брада и не поглеждал жените в очите. Завършил е информационни технологии в Уестминстърския университет. Баща му е шофьор на такси, има трима братя и сестри.

Западното разузнаване смята, че Мохамед Емуази е заминал за Сирия през 2012 г., за да се влее в редиците на Ислямска държава.

Той се появи за първи път в клип миналия август, в който обезглави американския журналист Джеймс Фоули.

Тайните служби в Лондон са знаели неговата самоличност по-рано, но заради продължаващото разследване то не е било съобщено на обществеността.