Египет осъди 183-ма на смърт

Details

Наказателният съд на Кайро осъди 183 души на смърт за убийството на полицейски служители. През 2013 г. в разгара на сблъсъците между армията и ислямистите след свалянето на президента Мохамед Мурси, в Кердаса – предградие на столицата Кайро, беше извършено дръзко нападение срещу полицейски участък.

Група сериозно въоръжени хора откри стрелба с гранатомети и автоматично оръжие, убивайки 13 полицейски служители. Сред жертвите бе и началникът на департамента.

Осъдените днес са част от 188 души, които през декември вече получиха предварителни смъртни присъди за убийствата в град Кердаса. От тях 37 са в неизвестност.

На един от обвиняемите присъдата бе намалена на десет години затвор, още един бе признат за невинен, а срещу други двама – починали междувременно, обвиненията бяха оттеглени.

Мъжете бяха обвинени в участие в убийството на 16 полицаи в град Кардаса през август 2013 г. по време на въстание, последвало свалянето на президента Мохамед Морси. Тридесет и четирима от тях бяха осъдени, въпреки че не присъстваха на делото.