Джихадист екзекутира публично майка си в Ракка

Details

Драмата се разиграла в сирийския град Рака, смятан за „столица“ на „Ислямска държава“.

Член на групировката „Ислямска държава“ екзекутира публично собствената си майка в сирийския град Ракка.

Али Сакр ал Касем на 20 години е застрелял с пушка майка си Лена на 45 години.

Точното обвинение на майката е „подбуждане на сина ѝ да напусне „Ислямска държава“ и заедно с нея да избяга извън Ракка“, посочва организацията „Сирийски център за човешки права“.

Самият Али Сакр е предал майка си на високопоставен в групировката, който е издал смъртната ѝ присъда и е наредил именно синът на Лена да изпълни екзекуцията.

Убийството е извършено пред пощенския клон в града, където е било работното място на жената.

Сирийски джихадист е екзекутирал публично майка си, която се опитвала да го убеди да напусне групировката „Ислямска държава“.

Сирийският център за наблюдение на човешките права (СЦНЧП) съобщи, че майката на 20-годишния джихадист била 40-годишна пощенска служителка.

Тя изминала 50 километра от селището Табака, където е живеела, до сирийския град Ракка, фактическата столица на джихадистите, за да помоли сина си да си тръгне с нея.

Обяснила, че се страхува той да не загине при бомбардировките на водената от САЩ коалиция.

Младежът информирал началниците си и те арестували жената.

Вчера синът й я екзекутирал с изстрел в главата пред стотина души, събрали се на площад пред пощата.

„Ислямска държава“ е известна с извършваните жестокости, особено с екзекуциите чрез обезглавяване или изгаряне и с унищожаването на обекти на световното културно наследство.

Групировката контролира обширни части от Сирия и Ирак и е екзекутирала стотици хора, обвинени в сътрудничество с враговете й или в неспазване на нейната ултраконсервативна версия на исляма.

„Ислямска държава“ е екзекутирала над 2000 сирийски мирни граждани за 18-те месеца от обявяването на халифат на територията, която контролира.

Някои от тях са били екзекутирани за хомосексуализъм, практикуване на магия или вероотстъпничество.