Десет осъдени в Пакистан заради нападението срещу Малала

Details

Пакистански съд осъди на доживотен затвор 10 мъже заради участието им в нападението през 2012 г. срещу тийнейджърката активист Малала Юсафзай, станала мишена на талибаните заради кампанията й срещу техните опити да попречат на достъпа на момичетата до образование.

През 2012 г. Малала Юсафзай беше на 15 години. Тогава тя бе простреляна в главата, докато пътува в училищен автобус през долината Суат. По това време тя водеше кампания в полза на образованието на местните момичета.

Малала бе тежко ранена и транспортирана за лечение във Великобритания, където живее понастоящем. Две други ученички също бяха ранени.

През 2014 г. Малала беше удостоена с Нобелова награда за мир. Тя я заслужи с дейността си в подкрепа на правата на децата. Момичето извършваше своята дейност, въпреки непрестанните заплахи за нейния живот.

Според властите в Пакистан 10-те осъдени принадлежат към местните талибани. Сред тях не е основният заподозрян по случая – Атулах Кан. Той е 23-годишен военен, който бе идентифициран от полицейски доклад по време на стрелбата. Неговото име обаче не присъства в списъка с осъдените.

Малала Юсафзай днес е на 17 години и е възстановена от своите наранявания. Тя живее в английския град Бирмингам, заедно със своите родители.

Малала не може да се върне в родината си заради заплахи от талибаните, че ще убият нея и семейството й.