Делфин става розов когато се ядоса или е тъжен

Details

Делфин албинос може да промени цвета си от бяло до розово, когато изпитва някакви емоции. Редкият бозайник плува в музея на китовете в Тайджи, южната част на Япония, където забавлява огромни и очаровани тълпи.

Докато този вид делфини – афала или афалина, са обикновено сиви на цвят, този екземпляр е напълно бял, като изключим тенденцията да става розов, когато се чувства ядосан, тъжен или дори смутен.

Феноменът е резултат от тънката кожа на животното, което означава, че кръвоносните му съдове моат да причинят промяна в цвета на кожата в зависимост от емоционалното му състояние.

По същество, делфинчето се изчервява по същия начин, както хората.

Смята се, че редкият елземпляр е едва вторият, който бива изложен на показ в аквариум, след като миналата година е бил купен от рибар. Животното е било уловено по време на ежегодния лов на делфини в град Тайджи през януари миналата година.

Необикновеният му цвят подсказал на рибарите, че ще получат повече пари, ако го продадат на аквариум, отколкото като месо.

Ловът в Тайджи стана печално известен от документалния филм „Заливът”, спечелил Оскар през 2009 г. Той разказва за рибари, които улавят стотици делфини, за да ги продадат в аквариуми или да бъдат убити за месо.

Експерти твърдят, че е забележително, че делфинът е оцелял толкова дълго време, преди да бъде взет в музея.