Двойно терористично нападение стресна Копенхаген

Details

Полицията в Дания смята, че мъжът, който бе застрелян след нападение срещу патрул в ранните часове на неделя, е отговорен за двете нападения с убити в Копенхаген в събота.

При стрелба срещу кафене, където се провеждаше дискусия за религията и свободота на на словото, както и в последвалото нападение срещу синагога наблизо бяха убити двама и ранени петима души.

При серията от три нападения в датската столица Копенхаген са загинали трима души. Първата атака стана в събота в късния следобед. Мъж стреля по културния център „Крудтьонден“, включващ конферентна зала и джаз кафе.

Очевидци казват, че имало 30 дупки от куршуми по витрината на културния център. Други споменават за 40 изстрела.

В нападението срещу културния център загина един от присъствалите на дискусията, който според властите е 55-годишен мъж. Трима полицаи, охранявали културния център бяха ранени.

Малко след полунощ местно време нови изстрели отекнаха в датската столица, близо до синагога. Един човек беше ранен тежко в главата и почина от раните си в болница.

Един полицай беше ранен в крака, а друг в ръката, но няма опасност за живота им.

Еврейската общност в Копенхаген идентифицира втората жертва като евреин, отговарящ за охраната на синагогата. Първоначално беше съобщено, че и тази жертва е на 55 години, но после беше пояснено, че убитият е млад мъж, проверявал идващите в синагогата, за да отбележат ритуала Бар Мицва.

В синагогата при тази атака е имало 80 души. Религиозният обект се намирал на половин час път пеша от културния център, обект на първата атака.

След двете атаки столицата на Дания беше поставена под засилена полицейска охрана.

След двете нападения в района на работническия квартал „Ньоребро“ близо до железопътната гара Ньорепорт мъж откри огън по полицаи, които бяха пратени да наблюдават жилищна сграда.

Полицията поясни, че в даден момент мъжът се приближил до полицаите, наблюдаващи сградата. Те го призовали да спре, той открил огън по тях и полицията отвърнала, като го простреляла смъртоносно.