В сърцето на Ню Йорк откриха най-скъпата метростанция

Details

В Ню Йорк в района на Долен Манхатън беше открита най-скъпата метростанция в света на стойност 4 милиарда долара. Тя се намира точно под Световния търговски център и струва $4 млрд.

Нейната внушителна конструкция предизвика критиките на много американци, които обвиниха властите в излишно разточителство. Строителството й се проточи цели 12 години, вместо заплануваните 5.

Архитект на монументалната конструкция от стъкло и бетон е испанският художник-футурист Сантяго Калатрава. Неговият замисъл предвиждаше покривът на зданието над новия транзитен възел да напомня крилата на огромна бяла птица.

Но нюйоркчани оприличават конструкцията повече на скелета на фантастично животно, застинало на фона на небостъргачите на Манхатън и плашещо минувачите.

Новият транспортен възел съединява 11 линии на метрото, станцията на крайградския влак и фериботния терминал „Батъри парк“. Всеки ден станцията ще обслужва 250 хиляди пътници.

Според плановете на градските власти метростанцията ще стане една от най-удобните и сигурните в Америка и ще се превърне също в нова и оригинална забележителност на Манхатън.

Въпреки че тя вече е официално открита, вътре продължават довършителните работи, които трябва за приключат до пролетта.