Въоръжен държи между 13 и 40 заложника в кафене в Сидни

Details

Между 13 и 40 души са взети за заложници от въоръжен мъж, който впоследствие се обяви като ислямист.

Полицаи са обкръжили площада „Мартин плейс”, където се намира кафенето. Полицията потвърди, че само един човек държи заложниците в кафенето, което принадлежи на веригата за шоколадови изделия „Линд”.

Черен флаг с арабски букви е опънат на витрината на заведението на фирмата за шоколади „Линд“ в търговския център „Мартин плейс””, в което се разиграва драмата. На флага пише „Аллах е единственият бог и Мохамед е неговият пророк“.

Той е заявил още, че на много места в града са поставени взривни устройства. Малко по-късно петима предполагаеми заложници са успели да напуснат кафето през страничен вход. Не е ясно дали са се измъкнали или похитителят сам ги е пуснал.

Малко преди драмата със заложниците полицията съобщи за ареста на мъж в Сидни като част от разследване на планиране на атаки в Австралия. Заподозреният, на възраст 25 години, е бил арестуван като част от „текущи разследвания за подготвяне на нападение срещу австралийска територия и помощ за австралийски граждани да пътуват до Сирия, за да вземат участие във въоръжени действия“.