Всички деца, хванати в пещерата в Тайланд, вече са спасени

Details

Всичките 12 момчета от футболния отбор „Дивите глигани“, които бяха хванати в капан от придошла вода в пещерата Кхао Луанг, вече са извадени.

Момчетата прекараха над две седмици в пещерата заедно с треньора си.

Децата и треньорът им по футбол бяха блокирани на 23 юни от покачващите се води в пещерата, разположена дълбоко в северната част на Тайланд, на границата с Бирма и Лаос.

Внезапно надигналата се вода обаче ги принудила да търсят спасение навътре в пещерата, тъй като пътят към изхода е бил блокиран и се оказа, че изобщо не е толкова лесно да бъдат спасени. Причината – между тях и изхода на пещерата има километри вода.

Заради продължаващите дъждове в Тайланд спасителната операция беше форсирана.

Преди осем дни загина един от водолазите, работещи в пещерата. Освен това голяма част от децата, на възраст от 11 до 16 г., не могат да плуват и никой от тях не се е гмуркал.

Досега бяха нужни 11 часа на опитен гмуркач, за да отиде до децата и да се върне: шест часа за отиване, пет часа за връщане, благодарение на течението. Маршрутът за излизане от пещерата е дълъг няколко километра и включва трудни преходи под вода.

В крайна сметка децата бяха извадени „на порции“ – още в неделя, 8 юли, излязоха първите четири, а днес вече всички бяха спасени.