България е на 43-то място по училищни знания в света

Details

България е на 43-то място в глобалното класиране на училищните знания, съставено от аналитичния център на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

Според данните, изчислени на базата на тестове на 15-годишни деца по математика и науки, страната ни се нарежда във втората половина на класацията, която разглежда показатели в общо 76 страни. Подробностите около училищно класиране ще бъдат представени на Световния образователен форум в Южна Корея през следващата седмица.

Безспорен фаворит в него е Азия като под номер едно по училищни знания се нарежда Сингапур, следван от Хонконг на второ място, Южна Корея на трето и Япония и Тайван, които делят четвъртото.

Челната десетка се допълва от Финландия, Естония, Швейцария, Холандия и Канада. Германия е на 13-о място след Виетнам. Австралия е 14-а, Великобритания – 20-а, Франция – 23, САЩ – 28. На последно и предпоследно място се нареждат съответно Гана и Южна Африка.

Според икономическия аналитичен център изследването е показало ясната връзка между образованието и икономическия растеж.