Бъдещето изглежда така – зареждане на кола в движение

Details

Представете си, че може да карате колата си вечно – без да се налага да спирате на бензиностанция и да я зареждате с гориво. Не, не става дума за вечен двигател. Става дума за зареждане в движение. Именно това е идеята на Highways England и тя може да се осъществи за водачите на електрически превозни средства в Обединеното кралство.

Колите ще бъдат оборудвани с безжична технология за зареждане. За тях ще бъде направени специални ленти по пътищата с електромагнитни полета. Във Великобритания вече са в ход тестове на подобен път, които ще продължат 18 месеца, и след това технологията може да се приложи и по обществените шосета.

Всъщност подобна технология беше приложена през 2013 г. в Южна Корея, където бе построена магистрала, която позволява автобусите да бъдат зареждани по този начин.

Популярността на електрическите автомобили в света все повече расте. Ако тази система успешно премине изпитанията, шофирането с електрически автомобили на магистралите ще стане масово, тъй като големият проблем пред тях сега е необходимостта от често презареждане.