Балтимор на бунт заради смъртта на афроамериканец

Details

Бунтовете започнаха няколко часа след погребението на Фреди Грей, 25-годишен чернокож младеж, който почина на 19 април, след като бе ранен в полицейския арест.

Горят няколко сгради в Балтимор. Разбунтувалите се чернокожи подпалиха аптека, няколко полицейски автомобила и жилищни сгради. Цяла нощ пожарникарските сирени не млъкнаха. Освен че палят, размирниците хвърлят тухли и пръчки по униформените. 15 униформени са ранени, един е в критично състояние.

Сцените на насилие се разиграха на по-малко от 5 км от пристанището на Балтимор, популярна туристическа зона, и на 56 км от Белия дом в съседен Вашингтон.

Сред развилнявала се тълпа чернокожи младежи се появи ядосана майка. Тя видяла сина си по телевизията да хвърля камъни по полицаи. Тогава й кипнало и пристигнала на място.

На кадрите се вижда как тя дърпа ухото на сина си и с шамари и крясъци го изкарва от безредиците. Младежът, който е маскиран и облечен в черно като останалите бунтари, така и не успява да се справи с майка си, която му смъква маската и си го прибира вкъщи.

Губернаторът на щата Мериленд обяви извънредно положение и се обърна към Националната гвардия, за да се справи с насилието и безредиците в Балтимор.